Dla każdego z nas zapewne istotne są pamiątki. Staramy się je brać pod uwagę w momencie, kiedy to wybieramy się do jakiegoś miasta, czy za granicę. Tak samo, gdy wybierzemy się w góry, na przykład do zakopanego, to warto, abyśmy skupili się na pamiątkach. W tym celu dobrze jest wybrać się na zakopiańskie rynki. Tam będziemy mieli możliwość zaopatrzenia się w różne góralskie pamiątki. Co do nich możemy zaliczyć? Możemy tam na przykład zakupić wiele pocztówek góralskich, poza tym oscypki. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby wybrać odpowiednie oscypki, które są bardzo wytrzymałe. Warto byłoby się także zaopatrzyć w czypage. Będą w Zakopanem możemy także zakupić dobre dywany z kozy, czy owiec. Cenne tam wydają się być także drewniane, małe domki, które przedstawiają zakopiańskie, góralskie mieszkania. A do takich mniejszych, ale także cennych pamiątek zaliczamy grube, wielkie, drewniane ołówki, czy nawet długopisy. Tak więc wybierają się do Zakopanego możemy zaopatrzyć się na przykład w takie pamiątki.